Manje putarine za kombi vozila

Bez autora
Oct 17 2010

Vlada Srbije usvojila je krajem prošle godine 223 preporuke za izmene propisa koji otežavaju poslovanje privrede. Njima će se omogućiti godišnje uštede od oko 64 miliona evra.Jedna od mera koja bi rasteretila većinom male privrednike je preimenovanje kategorije kombi vozila u putnička, kojim bi putarina bila smanjenja. Time bi privreda uštedela 4,5 miliona evra godišnje. Prema trenutnim pravilima, kombi registrovan za pet putnika plaća istu putarinu kao autobus ili kamion nosivosti dvadeset i više tona. Predviđenom izmenom putarina za kombi vozila bila bi niža za 700 dinara po pojedinim deonicama autoputa.

Manje putarine za kombi vozilaKombi registrovan za pet putnika plaća istu putarinu kao autobus ili kamion nosivosti 20 i više tona.

Predviđenom izmenom, putarina za kombi vozila biće snižena za 700 dinara po pojedinim deonicama autoputa. Primena jeftinije tarife očekuje se za dve nedelje.

Vlada Srbije usvojila je krajem prošle godine 223 preporuke za izmene propisa koji otežavaju poslovanje privrede. Njima će se omogućiti godišnje uštede od oko 64 miliona evra.

Jedna od mera koja bi rasteretila većinom male privrednike je preimenovanje kategorije kombi vozila u putnička, kojim bi putarina bila smanjenja. Time bi privreda uštedela 4,5 miliona evra godišnje.

Prema trenutnim pravilima, kombi registrovan za pet putnika plaća istu putarinu kao autobus ili kamion nosivosti dvadeset i više tona. Predviđenom izmenom putarina za kombi vozila bila bi niža za 700 dinara po pojedinim deonicama autoputa.

U javnom preduzeću "Putevi Srbije" kažu da su do sada kombi vozila kategorizovana isključivo prema visini kabine i razvrstavana do metar i tridest i preko metar i tridest što je kontrolisao i laserski merač.

Vlasnici "pik ap" vozila plaćali su putarinu za putnička vozila prve kategorije kao i kombiji sa niskom siluetom. Po novom kombiji iz treće kategorije bez obzira na visinu sele se u drugu kategoriju i plaćajući manje, ali u nju ulaze oni koji su do sada bili u prvoj pa će tako ukupan prihod od putarine biti isti ili čak veći.

U preduzeću "Putevi Srbije" kažu da jeftinija tarifa za kombi vozila može da se očekuje već za dve nedelje, a da je preporuka zvanično stigla tek letos.

Direktor "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak je rekao da su dobili dopis Vlade i da je Komisija razmatrala taj slučaj i da je sigurno da će se treća kategorija pretvoriti u drugu.

Kako kažu u "Putevima Srbije" oni se zalažu da se novi sistem naplate putarine što pre primeni jer mnogi kombiji iz treće kategorije izbegavaju plaćanje putarine i korsite regionalne puteve. Njihovim povratkom na autoput povećaće se prihod za 30 odsto, što je dovoljno da se nadoknadi manjak dat kroz popust.

Ocenite tekst
Komentari
  • Vlada

    Nov 05 2010
    Nema od toga nista
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik